2014 m. birželio 16 d., pirmadienis

#Kašalotai Vilnius Challenge įspūdžiai



Kašalotų mintys apie Vilnius Challenge 2014


Kašalotai prieš startą
Kaip ir du pastaruosius metus, taip ir šiemet po Vilnius Challenge pažadėjau sau, kad tai buvo paskutinis kartas;) Paskutinis kartas blaškymosi po Vilniaus miestą mėšlungio sutrauktomis kojomis, šlapiais batais, paskutinis landžiojimas po tamsius kanalizacijos vamzdžius ir t.t. Bet kadangi žmogus turi latentinį pomėgį į savęs  kankinimą, tai matyt tikrai dalyvausiu ir kitais metais. Apskritai prieš kelis metus Vilnius Challenge man atrodė utopija, bet po truputį šlifuojant gatves multisporto idėja tapo nebesvetima, juolab, kad kažkur giliai galvoje bręsta triatlono kirminas.

Kas šiek tiek yra susidūrę su Vilnius Challenge, žino, kad varžybų pagrindinis principas yra orientavimasis mieste. Orientuojamasi bėgant, važiuojant dviračiu, riedučiais, plaukiant baidarėmis, plaustais, ir t.t. Papildomai trasa yra paskaninama įvairiomis užduotimis, tokiomis kaip laipiojimas po medžius, virvių kliūčių įveikimas ar nusileidimas jomis, „karinio“ kliūčių ruožo įveikimas, įvairios matematinės užduotys, galvosūkiai (pvz. SUDOKU išsprendimas, tam kad gauti namo numerį prie kurio reikia atsižymėti) ir t.t. Pagal pajėgumą trasos suskirstomos į tris kategorijas: pradedantieji, mėgėjai ir elitas. Mes, t.y. Kašalotai, jamėme mėgėjų trasą.
  
Taigi, keletas pastebėjimų:

1. Varžybų centras ir pačios varžybos buvo perkeltos iš miesto centro prie OZO PC ir į šiaurinę Vilniaus dalį. Gerai yra tai, kad nereikėjo lakstyti po gatves, kuriose trinasi masės žmonių. Nors kaip kurie varžybų dalyviai, kaip kokie turistai, sugebėdavo miškelyje stabtelėti tako viduryje ir prasičekinti žemėlapį, kai tuo tarpu ant kokių 30 km/h greičiu dviračiais atlekia KašalotaiJ

2. Pati trasa buvo techniškai sudėtingesnė tiek orientavimosi tiek jos įveikimo prasme, ko pasekoje buvo daugiau trailo, o dviračiu - MTB. Pliusas yra dar ir tas, kad atrandi tau nežinomų Vilniaus vietų. Taip aš prieš porą metus atradau Koralų miškus su neblogais takeliais ir dar geresniais sukilimais.

3. Akivaizdu, dėl didesnio žmonių skaičiaus keičiasi varžybų strategija. Mažiau pramogų, didesnis sudėtingumas. Pradžia daugmaž išdirbta prasklaidyti mases. Dar viduriukas (pagal pajėgumą) susiduria su eilėmis, bet tai tik 5min reikalas o ne pusvalandžio.
(Pvz.: pirmame varžybų etape reikėjo surinkti 5 punktus, nekreipiant dėmesį į jų eiliškumą. Kadangi visi dalyviai išsisklaidė pagal savo punktų rinkimo strategiją, tad tai padėjo išvengti susigrūdimų ir eilių prie atsižymėjimo punktų (sekančius punktus reikėjo surinkti griežtai vadovaujantis eiliškumo principu)).

4. Šių metų didesnis pasikeitimas buvo tai, kad labai anksti sėdom ant dviračių ir jais reikėjo smarkiai pasiduoti kalvomis. MTB tikrai pravertė. Labai pravertė ir žemėlapio laikiklis, tvirtinamas ant ragų.

5. FINFOM plaustai, sumažinti iki minimumo, ir tuo pačiu padidintas sudėtingumas reikalaujantis daugiau pastangų iš vieno Neries kranto į kitą pusę kapstytis ir kovoti su srove. Kam sekasi geriau, kad blogiau :-D Žmonės naudojo visokios priemones didesniam vandens užgriebimui. Vaidas iš tų prietaisų naudos daug nemato, nes vien tik rankomis plaukė taip pat greitai, kaip kad kiti su tais šiupeliais. Na, o aš, kadangi niekaip neįvaldau to FINFOM plausto, nesugebu išvystyti gero greičio, o kertant Nerį nenugaliu srovės kitą kartą pabandysiu pasigaminti kokį plaukmenį.

6. Maitinimas ir girdiklos labai minimalistinės, todėl kiekvienas turi pasverti savo poreikius ir viską susipakuoti. Gerai, kad dalį maisto ir vandens galima palikti varžybų centre į kurį kartą ar du tenka sugrįžti. Patys visko turėjom pakankamai, todėl nieko lyg ir nepritrūkom.

7. Mokintis sportinio orientavimosi yra geriausia iki varžybų, bet ne per jas Tai įsitikiname jau trečius metus iš eilės, tačiau nerandame laiko nueiti į #mano antradieniai, #mano ketvirtadieniai organizuojamas orientavimosi pamokėles. O už klaidas orientuojantis reikia mokėti daug ir brangiai. Daugiausia prakaitu, krauju ir laiku... Gerai, kad tokių klaidų padarėme tik tris Stipriai nusibaudėme bandydami vieną atkarpą Verkių regioniniame parke įveikti azimutu (dviračius nešant ant pečių), vėliau gavom baudos už privažiavimą prie Verkių atodangos ne iš tos pusės (ten kur Verkių rūmai viršuje), tad teko tais stačiai laiptukais į viršų užsitempti dviračius. O trečia klaida, tai buvo paprasčiausias neapsižiūrėjimas ir praleidus 18 punktą nuvažiavimas į 19. Tiesa, orientavimąsi pagal legendą perkandom ir sugebėjom išvesti net grupelę žmonių (na taip, sekimas iš paskos neišvengiamas, bet kartais geriau dešimt galvų nei kad dvi).

8. Jau pernai planavome naudoti riedučius, tačiau viską pasvėrę nusprendėme tą distanciją bėgti (taisyklės leidžia). Šiemet riedučius taipogi praskipinome, TAČIAU šiek tiek įvaldžius riedučių žanrą galima ženkliai pagerinti varžybų laiką, juolab šiemet riedučių trasa buvo tikrai dėkinga (dviračių takelis palei Nerį, berods EuroVelo 11).

9. Kojų raumenų mėšlungis, kuris mane sutraukė trasos viduryje ir vis atsinaujindavo iki pat finišo buvo didžiausias mano pasirengimo trūkumas. Bėgiojimas ir važiavimas dviračiu ir tampymo pratimų stoka greičiausiai sutrumpino mano kojų raumenis, todėl įšokus į Nerį kojos virto vientisu raumens gumulu. Žinoma prie to prisidėjo ir karštas / šaltas efektas. Išvada ir išmokta pamoka: tempimo pratimai JAU tapo mano treniruočių sudedamąją dalimi.

10. Kiekviename punkte (berods apie 58) sėdėjo savanorės mergaičiukės, kurios vien savo buvimu pakeldavo nukritusį ūpą.

11. Kadangi renginio fotografų buvo tikrai daug, tai po renginio pasiekė milijonai nuotraukų, kur tikrai kiekvienas galėjo rasti bent kelis savo atvaizdus.


Mūsų jau tris metu gyvuojanti komanda „Kašalotai“ liko 33, o trasą įveikėme per 5 val. 33 min. Viską susumavus ir išminusavus bendrai sukurpėme  46,57 km iš kurių 24,81 km. buvo bėgimo, 19,67 km. važiavimo dviračiu ir 2,09 km. plaukimo plaustu. Orientavimosi klaidoms galima nurašyti ~30 min. , raumenų defibriliavimui taipogi kokį 30 min.
Iš serijos „Jei kitiems metams“: įspręsti riedučiu niuansus, pagerinti orientaciją miškuose, karščio-šalčio problemas, FINFOM plaustu plaukimo niuansus ir dešimtukas užsimerkus. Kalbam iš patirties nes jame jau pabuvoję :-D

Dirbtinos finišo šypsenos neįtikino fotografės...:)

Nedas & Vaidas aka KAŠALOTAI