2014 m. rugsėjo 22 d., pirmadienis

Trumpai apie tai, kas yra priedangos operacijos

GRU priedangos operacija Gruzijoje
Priedangos operacijos

Tikiu, kad daugelis žino kas yra žvalgyba ir kontržvalgyba ir kokį vaidmenį tai vaidina valstybės interesų ir saugumo užtikrinime, tačiau nedaugelis supranta kas yra priedangos operacijos ir kaip jos yra vykdomos. Turbūt daugelis šiomis dienomis stebi Ukrainos konflikto eigą ir ne visiškai supranta kokį vaidmenį šiame konflikte vaidina žalieji žmogeliukai, iš kur atsirado separatistai/teroristai, kas juos apmoko, ginkluoja, o esant reikalui suteikia ugnies paramą. Kodėl oficialusis Kremlius neigia savo įsitraukimą į šį konfliktą ir kur čia kyšo GRU ir kitų specialiųjų tarnybų ausys? Tam, kad geriau suprasti šiuos procesus pravartu žinoti kas yra priedangos operacijos, kokiu tikslu ir kaip jos yra vykdomos.
Priedangos operacijos yra veiksmai atliekami žvalgybos arba saugumo institucijų, kurios dažniausiai atliekamos užsienio šalyse tokiu būdu, kuriuo yra labai sunku rasti sąsajų tarp tos institucijos ar šalies ir jos atlikto veiksmo (angl. Covert action). Priedangos operacijų pagrindinis tikslas yra sukurti tokį politinį efektą, kuris turėtų įtakos karinėje, žvalgybos ar teisėsaugos srityse.
JAV įstatymai sudarantys sąlygas laisvai prieiti prie vyriausybinės informacijos (ne slaptos), bei spaudos atkaklumas ir smalsumas jau leidžia pažvelgti į JAV vykdytas priedangos operacijas (ypatingai Šaltojo karo metu). Kalbant apie tarptautinių santykių perspektyvą, vieni kritikai tai vadina nepriimtina ir agresyvia užsienio politika, kiti palaiko tokią politiką ir teigia, kad tai prisideda prie tarptautinio saugumo ir stabilumo (JAV vykdomos priedangos operacijos).

Priedangos operacijas, ypatingai turinčias strateginius tikslus, tokius kaip destabilizuoti situaciją užsienio šalyje ar pakeisti tos šalies režimą, kainuoja ypatingai daug, o jas atlieka didžiųjų pasaulio valstybių žvalgybos ir saugumo institucijos. Šios operacijos atliekamos prieš tas šalis, kurios nėra nei besąlygiškai priešiškos, nei tvirtai draugiškos priedangos operacijas atliekančiai šaliai, o atvira kova kainuotų pernelyg daug bei prognozuojama baigtis būtų nenaudinga vykdančiai šaliai. Kaip jau ir minėta, tokios operacijos kainuoja daug ir yra vykdomos didžiųjų šalių žvalgybos tarnybų: JAV – CŽV, Rusija – SVR, GRU, Didžiojoji Britanija – MI6, Izraelis – Mossad ir t.t.

Priedangos operacijų sritys

Priedangos operacijos dažniausiai yra nelegalios toje šalyje, kurioje jos vykdomos, bei dažniausiai pažeidžia tam tikrus teisės aktus ar prieštarauja išpažįstamoms vertybėms ir šalyje kuri vykdo tokio tipo operacijas.
Priedangos operacijos yra vykdomos šiose srityse: 1) Paramos; 2) Mokymo ir treniravimo; 3) Manipuliavimo (apimant ir „dirty tricks“*); 4) Kiti slapti veiksmai. Baigtinio sąrašo čia nėra ir negali būti, nes valstybė gali vykdyti tiek priemonių, kiek jai reikia savo tikslams pasiekti.
1) Parama apima politinius patarimus finansinę ir techninę pagalbą kitos šalies draugiškoms politinėms partijoms, žvalgybinės informacijos rinkimo operacijas, pinigines išmokas šalies interesus atstovaujančioms organizacijoms ar dirbantiems asmenims, pagalba kitoms, nebūtinai politinėms, organizacijoms tokioms kaip darbo profsąjungos ar privataus kapitalo įmonės, kurių interesai ir veikimas sutampa su priedangos operacijas vykdančios šalies interesais.
2) Mokymo ir treniravimo sritis apima tiesioginį asmenų, asmenų grupių ir pajėgų mokymą ir treniravimą pačiose įvairiausiose srityse (kovos taktikos, technikos, manipuliavimo, propagandos platinimo ir t.t.). Ši sritis taip pat apima ir propagandos platinimą, kuri norint, kad būtų efektyvi yra vykdoma slapta (pvz.: 1970 m. JAV naudai vykęs JAV neutronų bombos palyginimas su sovietine SS-20).
3) Slaptas manipuliavimas apima ekonomines operacijas, kurios gali būti skirtos arba destabilizuoti priešiškos valstybės ekonomiką („dirty trick“) arba paremti draugiškos, bet nestabilios šalies ekonomiką. Bet kuriuo atveju kaip manipuliavimo pasekmė veikia sukarintos arba politinės organizacijos, kurių tikslas yra destabilizuoti arba nuversti esantį režimą (Coup d`etat) arba paremti priedangos operaciją vykdančiai šaliai draugišką vyriausybę.
4) Kiti slapti veiksmai gali apimti platų spektrą priemonių, tokių kaip sabotažai, ardomosios veiklos parama, pasikėsinimai, nužudymai ir t.t.
Pavyzdžiui JAV CŽV išskiria šias priedangos operacijų kategorijas:
1)      Politiniai patarimai ir mokymas;
2)      Subsidijos asmenims;
3)      Finansinė politinių partijų parama ir “techninė pagalba”;
4)      Privačių organizacijų, profesinių sąjungų, verslo parama;
5)      Slapta propaganda;
6)      Privatus asmenų treniravimas, asmenų mainai;
7)      Ekonominės operacijos;
8)      Sukarintos ir politinės operacijos.

Priedangos operacijų taktikos:

Kadangi priedangos operacijos yra vykdomos slapta ir kitoje,  nebūtinai draugiškoje, šalyje, tam tikslui yra sukuriamos ypatingai tikslios ir tikrovę atitinkančios legendos. Legendos dažniausiai yra tokio tikslumo, kad jas ir atskleidus, nekrinta šešėlis ant priedangos operaciją vykdančios šalies. Galima išskirti bent kelias priedangos operacijų taktikas:
1) Netikra vėliava (angl. false flag) – priedangos operacijos taktika skirta suklaidinti priešininką / tarptautinę bendruomenę dėl vykdomų veiksmų vykdytojų priklausomybės vienai ar kitai šaliai. Pavyzdžiui, šalyje vykstantys protestai, riaušės ar teroristiniai išpuoliai pirmiausia būtų siejami su atitinkama tos šalies nepatenkinta socialine ar etnine grupe, teroristine organizacija ir pan., nors dažniausiai už to slypėtų kitos šalies interesai;
2) Fronto organizacijos (ang. front group) – tai kitoje šalyje įsteigti ūkiniai subjektai, kontroliuojami motininių organizacijų. Fronto organizacijos teisiniu požiūriu veikia savarankiškai, už savo veiksmus atsako patys, tačiau jų veikla vykdoma motininių subjektų interesų rėmuose. Šios organizacijos dar vadinamos priedangos organizacijomis, kuriomis naudojasi užsienio šalių žvalgybininkai.
Iliustruojant priedangos operacijų tikslus ir metodus, galima pateikti Rusijos GRU veiklos Gruzijoje pavyzdį. Gruzijos pareigūnai, atlikę analizę surašė šiuos pagrindinius GRU veikimo Gruzijoje uždavinius:
1) diskredituoti šalies užsienio ir vidaus politikos kryptį;
2) sutrukdyti stoti į NATO ir integruotis į ES;
3) susilpninti užsienio investuotojų pasitikėjimą šalimi;
4) sukurti „nestabilumo taškus“ pabrėžiant šalies silpnumą (pvz. teroristiniai išpuoliai);
5) įkurti prorusišką „penktąją koloną“;
6) sustiprinti Rusijos kontrolę Pietų Osetijoje ir Abchazijoje;
7) remti separatistines tendencijas kituose Gruzijos regionuose;
8) sukurti žvalgybos tinklą vyriausybėje.

Priedangos operacijų istorija (iš JAV perspektyvos):

Po II Pasaulinio karo, JAV priedangos operacijas orientavo į Europą, ypatingai į rytuose esančias komunistines šalis, bei į Prancūziją ir Italiją, kuriose komunistai kėsinosi perimti valdžią. Priedangos operacijos fokusavosi į antikomunistinių partijų ir organizacijų paramą, CŽV rėmė informacines operacijas ir propagandos priemones, - Laisvos Europos radijas, Laisvas radijas, Amerikos balsas, Laisvosios Azijos radijas (transliuojamas iš Filipinų į Kinijos Liaudies Respubliką).
1950 – 1960 m. dėmesys buvo nukreiptas besivystančioms trečiojo pasaulio šalims, apimant Kubą, Dominikos Respubliką, bei keletą šalių centrinėje Amerikoje, kur komunistai bandė išplėsti savo įtaką ir įsitvirtinti valdžioje.
   Prezidento Karterio valdymo metu 1960 – 1970 m. komunistai daugumoje šalių pasiekė nemažų laimėjimų, nemažai Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos šalių rodė palankumą Sovietų Sąjungai. Tuo pačiu metu per revoliuciją Irane nuvertus Shah, prasidėjo anti-amerikietiško Islamo fundamentalizmo era. Būtent tuo metu JAV pradėjo ypatingai agresyviai vykdyti priedangos operacijas bei remti antikomunistines jėgas Afganistane, Angoloje, El Salvadore, Kambodžoje, Nikaragvoje, vidurio rytuose – Irake, Libijoje, Irane ir t.t.
Po Šaltojo karo JAV priedangos operacijos persiorientavo į vidurio rytus, Afganistaną (ypatingai deklaravus karą prieš terorizmą).


*Nešvarūs triukai („Dirty tricks“) yra slapti veiksmai, vykdomi priedangos veiksmą vykdančios grupės, skirti diskredituoti, destabilizuoti ar eliminuoti oponentų režimą, jo agentą, asmenį ar instituciją. Nešvarūs triukai apima daug priemonių tokių kaip netikrų „gandų“ platinimą, sabotažą, perversmą ar nužudymą.

 Naudota literatūra:
         Lucas E., Apgaulė. Šnipai, melas, ir kaip Rusija mausto vakarus, Baltos lankos: 2013;
         K. Lee Lerner, Brenda Wilmoth Lerner, Encyclopedia of espionage, intelligence and security, Thomson Gale, USA: 2004;
         Kevin O`Brien, Covert action., The “quiet option” in international statecraft., Strategic intelligence vol. 3, ed. Loch K. Johnson, USA, 2007;
         Jonathan Bloch, Patrick Fitzgerald, British intelligence and covert action, Junction books Ltd, London: 1983.
                                                               
                                                                                                                         Barry.Grikis@gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą