2014 m. lapkričio 9 d., sekmadienis

Izraelio žvalgybos ir saugumo institucijos (I)


Istorinėse žydų žemėse – Palestinoje, po Antrojo pasaulinio karo užgimus naujai valstybei – Izraeliui, ši susidūrė su milžinišku regiono pasipriešinimu. Todėl Izraeliui siekiant išlaikyti valstybingumą teko ne tik kariauti nepriklausomybės karus, tačiau ir greitai sukurti efektyvią žvalgybos ir saugumo tarnybų sistemą, kad ši gebėtų laiku perspėti apie gręsiantį išorės pavojų, jam priešintis bei kovoti su vidaus priešais. Keltos straipsnių ciklu aprašysiu Izraelio žvalgybos ir saugumo institucijas, jų uždavinius, bei struktūras. Pažvelgsiu į tarnybų naudojamus darbo metodus, sąveiką tarp pačių tarnybų ir jų rengiamus produktus.
Be abejo, tinkamos, objektyvios, tikslios ir viešai prieinamos informacijos apie Izraelio žvalgybos ir saugumo tarnybas nėra daug, todėl labai pravertė Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės Žvalgybos Valdybos atliktas Izraelio žvalgybos ir saugumo tarnybų vertinimas. Minėtas vertinimas per Irano revoliuciją JAV ambasados užgrobimo metu buvo pagrobtas ir atskleistas visuomenės informavimo priemonėse (vertinimas buvo išspausdintas The Washington Post dienraštyje).

Izraelio valstybės pagrindinė žvalgybos ir saugumo kontrolės institucija yra Va'adat Rashei Hasherlim (angl. the Committee of the Heads of the Services), žvalgybos ir saugumo direktoratas pagrinde žinomas kaip Va'adat. Šis direktoratas koordinuoja visų žvalgybos ir saugumo institucijų veiklą ir operacijas. Mossad Letafkidim Meyouchadim (slaptoji žvalgybos tarnyba) arba dažniau žinoma trumpiniu Mossad atsako už užsienio operacijas ir yra pavaldi Izraelio Ministrui pirmininkui. Sherut Bitachon Kiali (kontržvalgybos ir vidaus saugumo institucija), dar žinoma kaip Shin Bet atsako už kontržvalgybą ir vidaus saugumą bei taipogi atsiskaito Ministrui pirmininkui. Agaf Modiin (Karinė žvalgyba) atsako už strateginę karinę žvalgybą ir COMINT. Karinė žvalgyba yra pavaldi Izraelio Gynybos ministerijos štabo viršininkui. Izraelio Užsienio reikalų ministerija žvalgybos bendruomenei teikia paramą Analitiniame bei politikos planavimo darbo bare.
Pagrindiniai Izraelio žvalgybos ir saugumo tarnybų taikiniai yra: (1) Arabų šalys, jų pajėgumas ir ketinimai Izraelio atžvilgiu, jų sąsajos su galingosiomis pasaulio valstybėmis, valstybinės institucijos, jų pasiuntiniai / atstovai tarptautinėse organizacijose, arabų šalių lyderiai, vidinė ir išorinė šalies politika, moralė, karinis pasirengimo lygis ir t.t.; (2) visa informacija apie JAV sprendimus ir politiką Izraelio atžvilgiu; (3) mokslinių tyrimų rezultatai, naujausi laimėjimai, pasiekimai; (4) žydų imigracijos į Izraelį probleminiai klausimai; (5) prieš žydus nukreipta veikla; (6) politinės ir ekonominės informacijos rinkimas kituose interesų rajonuose (Afrika, Azija). Izraelio žvalgybos ir saugumo tarnybos taip pat kovoja su augančia propaganda ir terorizmu.
Centrinė Izraelio žvalgybos ir saugumo kontrolės institucija yra Va`adat, kurios pagrindinis tikslas yra koordinuoti žvalgybos ir saugumo bendruomenės veiklą pačiame Izraelyje ir už jo ribų. Va`adat susideda iš Mossad direktoriaus, Karinės žvalgybos direktoriaus, Shin Bet direktoriaus, Policijos generalinio komisaro, Užsienio reikalų ministerijos generalinio direktoriaus, Analizės ir politikos formavimo departamento prie URM direktoriaus bei Ministro primininko patarėjų politikos, karinių reikalų, žvalgybos ir antiterorizmo klausimais. Va`adat posėdžiai vyksta kas dvi savaites, o esant reikalui ir dažniau. Kiekvieno susitikimo metu kiekvienas direktorius pristato per einamąsias dvi savaites vykdytą veiklą. Va`adat posėdžiams vadovauja Mossad direktorius ir atsiskaito jis tiesiogiai Ministrui pirmininkui.
Mossad atsako už žvalgybinės informacijos rinkimą bei priedangos operacijas už Izraelio ribų. Shin Bet atsako už kontržvalgybą ir vidinį saugumą. Shin Bet taipogi atsako už Ministro pirmininko ir kitų aukštų pareigūnų saugumą, už jūrų, oro uostų, svarbių karinių ir industrinių objektų fizinę apsaugą.  Karinė žvalgyba be to, kad vykdo strateginę ir taktinę žvalgybą, rengia nacionalinius žvalgybinius vertinimus išimtinai susijusius su arabais. Karinė žvalgyba taip pat rengia ir saugo visų žvalgybinių ir saugumo institucijų kriptografinius kodus / šifrus. Analizės ir politikos formavimo departamentas prie URM vertina pirminę žvalgybinę informaciją su tikslu remti politinių sprendimų priėmėjus.
Mossad susideda iš 1,500 - 2,000 darbuotojų, Shin Bet – apie 1000 asmenų. Karinėje žvalgyboje tarnauja apie 7000 asmenų, Analizės ir politikos planavimo centre – 75-100 asmenų.
Kalbant apie žvalgybos ir saugumo tarnybų finansavimą yra labai sunku įvertinti pinigų sumą skiriamą šioms institucijoms, kadangi tai yra laikoma po didele paslapties skraiste ir tikslūs skaičiai yra žinomi tik Ministrui pirmininkui, gynybos, finansų ministrams, Valstybės kontrolieriui bei jų svarbiausiems patarėjams.
Žvalgybos ir saugumo bendruomenė turi gerus ryšius su Vyriausybe ir jos institucijomis ir tai yra dėl to, kad tiek politinių partijų nariai, tiek Vyriausybės ir jos institucijų nariai per trumpą Izraelio gyvavimo istoriją yra praktiškai susidūrę su kariuomene, policija, žvalgybos ir saugumo institucijomis ir kitomis jėgos struktūromis. Taip pat labai dažnas atvejis yra tai, kad karjerą baigę žvalgybos ar saugumo tarnybų darbuotojai pereina dirbti į valstybinį sektorių ir taip yra išlaikomos simpatijos šioms tarnyboms ne tik asmeniniu, bet ir instituciniu pagrindu. Žvalgybos ir saugumo tarnybos turi didelį palaikymą iš Užsienio reikalų ministerijos. Daugelis diplomatų  yra buvę žvalgybos ir saugumo darbuotojai, todėl yra labai gerai susipažinę su šiomis struktūromis, jų problemomis ir vykdomomis operacijomis. Izraelio diplomatai užsienio šalyse teikia visokeriopą pagalbą Izraelio žvalgams, dalinasi turima informacija, prisideda prie grėsmių identifikavimo, priedangos išlaikymo.
Žvalgybos ir saugumo tarnybos, kaip ir su valstybės institucijomis, taip ir su visuomene palaiko labai gerus santykius ir šios tarnybos užima pakankamai aukštą  vietą tarp institucijų kuriomis pasitiki visuomenė. Tai yra dėl to, kad sudėtingoje geopolitinėje situacijoje visuomenė šias institucijas laiko vienu svarbesnių kovotojų už Izraelio valstybingumą.[1]
Izraelio žvalgybos bendruomenės vadovavimo, valdymo ir koordinavimo schema
Sekančiuose straipsniuose detaliau panagrinėsiu kiekvieną žvalgybos bendruomenes instituciją, pažvelgsiu į struktūras, uždavinius, veiklos metodus.




Nuotraukos šaltinis: https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/12760-hamas-fighters-force-israeli-special-forces-to-retreat-from-gaza-strip



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą