2013 m. kovo 14 d., ketvirtadienis

Įdomioji Airija


Kaip bebūtų gaila, bet kaip kad visiems geriems dalykams ateina pabaiga, taip netikėtai baigėsi ir atostogos Airijoje. Trečias apsilankymas žaliojoje lietaus saloje nebuvo nuobodus ir paliko nemažai įspūdžių, bet čia aš ne apie tai. Norėčiau perteikti pastebėjimus apie šalį kitu kampu, t.y. aprašydamas tai kas man pasirodė  įdomu ir tuo pačiu žavinga.

Guinness alus.
Ko gero būtų sunku ginčytis, kad Airiškasis Guinness yra vienas iš tų alų, kuris matomai geriausiai nuteikia gomurį, ir kad tokio alaus analogo Lietuvoje nėra nei kvapo. Bent jau man kiekvieną kartą užsivertus bokalą Guinness, jausmas toks kaip, kad gerčiau katik močiutės koštą pieną. Kurio vis norisi ir norisi...:)
Na, o įdomus dalykas yra tas, kurį sužinojau per pirmą savo kelionę į Airiją, yra tai, kad Guinness alaus burbuliukai, skirtingai nuo kitų alų, keliauja į apačią. Ir drąsiai, per kelias sekundes suvertus visą skardinę alaus į bokalą jis ne tik, kad neišbėgs per kraštus, bet ir suteiks gražų reginį kai burbuliukai chaotiškai maišysis bokalo viduje, po truputį sėsdami ant dugno.
Čia detaliau apie tuos burbuliukus http://www.chem.ed.ac.uk/guinness/why.html.

Pats geriausias...

Šalto ir šilto vandens kranai
Vienas keistesnių dalykų Airijoje ir matomai ne tik yra du skirtingi kranai skirti šaltui ir šiltui vandeniui. Na ir pasakykit man kaip išsiskalauti burną tradiciniu metodu apžiojant kraną?:)
O iš tiesų tam egzistuoja nemažai paaiškinimų. Čia bent trys iš jų:
Pirmas sako, kad kažkuriais tai metais, kai buvo pradėta įvedinėti centralizuotą vandentiekį, buvo atvestas tik šaltas vanduo. Tik vėliau pradėta vandenį šildyti ir laikyti rezervuaruose, tad tam reikalui buvo įrengtas dar vienas kranas.
Antras variantas yra tas, kad egzistuoja ale higienos normos neleidžiančios maišyti šalto (geriamo) ir šildyto vandens iki jo atėjimo iki krano.
Pagal trečia variantą karšto ir šalto vandens sistemose egzistuoja skirtingi spaudimai.
Na, ir t.t.

Šilta / Šalta

Numeriai identifikuojantys automobilio metus
Iš tiesų, įdomus dalykas. Gali treniruotis  atskirti mašinų metus, tad Lietuvoje joks gariūninis avtamabylių stumdytojas neprakiš antra golfiuka kaip už nauja.


Vairavimas kairėje kelio pusėje
Na, nėra čia daug ko pasakoti. Airiai vis dar yra vieni iš tų 30 procentų pasaulio gyventojų tebevažinėjančių atvirkščiai. Sėdint automobilyje nejauku, einant per gatvę dar nejaukiau, bet priprantama.

Atsarga gėdos nedaro

Įspūdingas oras.
Čia galima rašyti ir kabutėse. Na nežinau, jei Lietuvos vardas yra kilęs nuo žodžio lietus, tai matomai Airijos vardas yra kilęs nuo žodžio stichinė liūtis. Airijoje lija maždaug 150-220 dienų per metus, žmonės net nebepastebi kad lija, neprisimena lijo vakar ar ne, nestipriai linojant retas kuris pasiima skėtį.


Dublinas

 Ir pabaigai, jei kam įdomu pamatyti mumifikuotą žmogaus galvą su kaulais ir dar ne bet ko, o tikro šventojo (Oliverio) tai prašom apsilankyti Droghedos miestelio švento Petro bažnyčioje.

Šv. Oliverio galva




Nedas

1 komentaras:

  1. o būna kokių šmaikščių auto rėmelių ten? man vis faina pamatyti kokį nors spalvotą ar su juokingu užrašiuku.. įdomu koks ten segmentas

    AtsakytiPanaikinti